niedziela, 21 sierpnia 2016

Torrone Sardo - Traditional Sardinian Nougat



Torrone Sardo to oryginalny, tradycyjny sardyński nugat pochodzący z miejscowości Tonara położonej w Barbagii w centralnej części Sardynii. Tam, mieszkańcy położonego na zboczu góry miasteczka praktykują od lat tradycję wytwarzania nugatu, w którego skład wchodzą zaledwie trzy składniki mieszane razem na małym ogniu. Miód, orzechy i ubite białko jajek, tyle wystarczy by stworzyć niepowtarzalny smak. Do tej prostej receptury nie potrzeba absolutnie żadnych dodatkowych składników takich jak cukier i glukoza, często wykorzystywanych do produkcji nugatu lądującego na półkach hipermarketów. Próbowałem wielu 'takich' nugatów i są one dla mnie niczym innym jak 'tanią podróbą' sardyńskiej tradycji.

Do produkcji tradycyjnego nugatu Torrone Sardo wykorzystywany jest prawdziwy, sardyński miód, do którego dodawane jest ubite białko jajek. Tak przygotowaną masę miesza się w wielkim kotle przez długie godziny na małym ogniu dodając różnego rodzaju orzechów: włoskich, laskowych, migdałów czy pistacji. Do masy dodawane są także bakalie.

Torrone Sardo - traditional Sardinian nougat

Dawniej do ręcznego mieszania nugatu zaangażowane były całe rodziny. Jak ciężka była to praca w gorącym, sardyńskim klimacie nie trudno sobie wyobrazić.

Gotowa, gorąca masa wylewana jest do płaskich pojemników na cieniutki wafelek. Następny proces, który trwa czasem kilka dni, polega na ostudzeniu masy, po czym nugat przybiera formę twardej bryły. Teraz wystarczy już tylko przyciąć bryłę na odpowiedniej wielkości kawałki.
Dziś do produkcji nugatu z pomocą przychodzą często maszyny wyręczając ludzi od mieszania wielką łychą sztywnej masy w kotle. Skład prawdziwego Torrone Sardo to: miód 58%, orzechy 40% i ubite białko jajek, niecałe 2%. Chodź skład ten jest niemal identyczny wśród nugatów produkowanych przez rodzinne biznesy w Tonara, gotowy produkt różni się jednak smakiem. Próbowałem wielu tradycyjnych nugatów i każdy z nich smakował inaczej.
Torrone Sardo jest prawdziwą dumą górskiego miasteczka Tonara. Każdego roku w Poniedziałek Wielkanocny obchodzony jest tam festiwal poświęcony nugatowi. Lokalni producenci wychodzą na ulice pokazując proces produkcji nugatu. To bardzo słodka chwila w otoczeniu unoszącego się nad uliczkami zapachu miodu i orzechów mieszanych na ogniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz