Rozpocząłem właśnie zbiór moich papryczek chili. Na początek Bulgarian Carrot.
Nazwa tej papryczki świetnie pasuje do tej odmiany. Pomarańczowe owoce przypominają marchewki wiszące na krzaku. To bardzo ostra papryczka, zawierająca w sobie około 100.000-325.000 Scoville heat units (SHU). Dla porównania popularna Jalapeno zawiera w sobie około 2.500-10.000 SHU.
Nazwa tej papryczki świetnie pasuje do tej odmiany. Pomarańczowe owoce przypominają marchewki wiszące na krzaku. To bardzo ostra papryczka, zawierająca w sobie około 100.000-325.000 Scoville heat units (SHU). Dla porównania popularna Jalapeno zawiera w sobie około 2.500-10.000 SHU.
Roślinę mogę polecić także każdemu kto nie przepada za ostrym smakiem. Ta średniej wielkości odmiana - 40cm - świetnie prezentuje się także jako roślina ozdobna.
Bulgarian Carrot określana jest również jako ''Shipkas''
Jak wskazuje nazwa odmiana pochodzi z Bułgarii.
Dla mnie - przeciętnego zjadacza chili - odmiana jest bardzo ostra. Kilku moich znajomych jest podobnego zdania ;-). Papryczka ma ostry, wyrazisty zapach, jest chrupiąca i podobno świetnie nadaje się do pieczenia, marynat i sals.
Ostre ''marchewki'' ;-)
Moją roślinkę posadziłem z nasionka pod koniec stycznia i muszę przyznać, że zaskoczyła mnie ilością dojrzałych owoców. Jeszcze się nie mogę zdecydować czy owoce zostawić na suszki czy może zamarynować?
Dojrzałe owoce osiągają długość około 8-10 centymetrów
Pod linkiem film o dwóch takich, co testowali Bulgarian Carrot
Hot Bulgarian Carrot - Chili Review
If you like the above post, click the button below and buy me a coffee
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz